Thuiswerken aan de hand van deze 5 tips.

24 maart 2020

Geweldig, je kan vanuit huis werken. Hoe fijn is dat! In het begin lijkt het allemaal prima, maar na een paar dagen zal je toch merken dat zelfs werken in je joggingbroek vanaf je bank of keukentafel toch wel zijn uitdagingen kent. Een geheel nieuwe uitdaging zijn de kinderen die nu school vanuit huis krijgen, wat ook veel vraagt van de ouder. Hoe maak je thuiswerken nu praktisch, kindvriendelijk, efficiënt, maar bovenal ook leuk? Wij hebben de tips!

Thuiswerken; “de keukentafel lijkt wel een bureau”.
Voor je er erg in hebt, kruipen je kinderen over tafel, is je laptop besmeurd met verf en krijg je een boze blik vanaf de andere kant van de tafel, omdat je veel te hard moet praten om jezelf verstaanbaar te maken tijdens een conference call. Voor velen een herkenbaar beeld in deze tijden dus. Maar hoe maak je een thuiswerkdag nou tot een succes? Om daar hulp bij te bieden hebben wij een aantal tips en weetjes onder elkaar gezet voor jullie.

1. Gedisciplineerd thuiswerken tot een succes maken. 
Hoe leuk thuiswerken ook lijkt, met alle vrijheden die daarbij komen, er is wel discipline nodig. Uiteindelijk is het wel gewoon een werkdag. Zonder discipline zal het lastig zijn om aan het werk te gaan namelijk. En dat heeft directe gevolgen op je carrière en de werkzaamheden. Hoe zorg je nu voor discipline in je thuiswerkdag?

  • Bepaal een vast tijdstip waarop je aan het werk gaat. Net als bij een reguliere werkdag is het goed om dit ook thuis te doen. Stel jezelf bijvoorbeeld als doel om dagelijks je werkdag om 09:00 te beginnen.
  • Deel je dag op in blokken. Thuiswerken biedt de nodige vrijheden, waar ook gewoon zo af en toe even tijd voor gemaakt moet worden. Laten we eerlijk zijn, niemand is 8 uur lang achter elkaar gefocust en vanuit huis is dat nog veel lastiger. Dus gun jezelf ook gewoon de tijd voor bijvoorbeeld het lezen van een krantje, of misschien wel het luisteren van muziek.
  • Rond elke dag een taak af. Zorg ervoor dat je dagelijks een taak af kan ronden, groot of klein. Het afronden van een taak geeft namelijk energie.

2. Zoek contact met de thuiswerkende collega’s of vrienden. 
Bij thuiswerken wordt al snel het beeld geschetst dat we alleen werken. Terwijl je dit leest, hoor ik jullie denken, “nou alleen ben ik zeker niet nu hoor!” In deze bijzondere tijden van een crisis is het namelijk veel meer voor de hand liggend dat we aan die bewuste keukentafel zitten met onze kinderen en partner, dan dat we er alleen aan werken in alle rust. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat we ons niet alleen kunnen voelen op dat moment. Om de dagelijkse routine met collega’s of collega ondernemers erin te houden is onze tip een digitale Meet-Up. Dit kan je het beste doen door middel van beeldbellen. Google Hang-Out, Microsoft Meet en Facetime zijn hier wel de meest bekende middelen voor. En juist door het beeldbellen heb je toch het gevoel dat je even gezamenlijk op kantoor bent. Maak het leuk, functioneel en gezellig.

3. Waarom werk en privé scheiden als het als één zien, het juist allemaal makkelijker maakt.
We kennen allemaal de adviezen wel; “Werk en privé moet je gescheiden houden”. Waarom zou je dat doen als de situatie het juist toe laat om het allemaal als één te zien. Het feit dat de kinderen les vanuit huis krijgen is niks aan te veranderen. De kans dat jij in huis de enige bent die een conference call heeft is nihil. Oftewel, we zijn genoodzaakt te gaan samenwerken in huis. Het allergrootste voordeel van thuiswerken is altijd nog, het in kunnen delen van je eigen tijden. Hierboven werd al gesproken over het indelen van de dag in blokken. In deze blokken zijn natuurlijk ook de activiteiten met de kinderen te verwerken, als ook de conference calls van je partner. Ga dus slim om met de beschikbare tijd in een dag, maar maak je dag vooral ook langer en doe dit in overleg met elkaar. Stap af van je negen tot vijf mentaliteit en wees flexibel met elkaar. Zo hou je het werken bovenal leuk, maar ook zeker energiek. Vergeet alleen niet om ook de quality time met elkaar in te delen in de blokken.

4. Thuiswerken betekend niet dat je je beste beentje niet voor hoeft te zetten. 
We kennen het wel, dat ene moment op de dag. Je rent naar je kledingkast, schopt onderweg je kleren uit en trekt vanaf de onderste plank in de kast je joggingbroek eruit! ‘Klaar!” dat is dan het enige gevoel wat je hebt op dat moment en tegelijkertijd valt alles van je af. Want je bent thuis. Het schijnt zo te zijn dat wij het omkleden na een werkdag beschouwen als het moment dat we echt klaar zijn, het moment dat we ons werk los mogen laten dus. De inleiding verraad het dus al, verkleed je dus na je werk, ook als je vanuit huis werkt dus. Zodat je dat gevoel van, einde werkdag, wel blijft ervaren. Naast vrijheden als groot voordeel van thuiswerken, is er nog één, jawel, het is de joggingbroek! Dat heerlijke ontspannen broekje die je maar al te graag de hele dag aan hebt. DOE HET NIET! Naast het feit dat je partner je na een paar dagen niet al te aantrekkelijk meer zal vinden, mis je ook nog eens dat moment dat je echt klaar bent met je werkdag. Oftewel, ook al ben je thuis aan het werk, zet je beste beetje voor.

5. Thuiswerken betekent niet dat je niet hoeft te bewegen.
Hoe verleidelijk die keukentafel ook is, of misschien wel dat bureau ergens op een zolderkamer, om de drukte te ontlopen, zorg er wel voor dat je blijft bewegen. Bewegen is niet alleen enorm gezond, het maakt ook nog eens gelukkig en geeft je energie. Juiste beweging zorgt ook voor een beter concentratievermogen. Waarom zou je een volle thee pot op tafel zetten als je ook telkens op kan staan om een nieuw kopje in te schenken. Bellen doen we allemaal hartstikke veel op een dag, maar heb je er al eens over nagedacht om tijdens je telefoongesprekken de trap rustig op en af te lopen. Waar het om gaat is dat we niet alleen stil blijven zitten en het risico lopen dat we aan het eind van de dag last van onze nek en rug hebben. Om hierin een handje te helpen hebben wij een paar tips voor jullie onder elkaar gezet.

  • Het vergt wellicht wat creativiteit wellicht, maar maak een sta-werkplek. Met een poef boven op de keukentafel kom je al een heel eind.
  • Pak de trap. Heb je een belletje of een moment om even na te denken, doe dit dan tijdens het traplopen. Dit kan gewoon op een rustig tempo.
  • Squat en Lunge. De bewegingen die je altijd kan doen en overal. Heb je even een momentje voor jezelf, die dan een setje van 10 tot 20.
  • Laat die thee pot lekker in de kast staan. Wil je een kopje koffie of thee? Trap dan niet in het gemak van een thee of koffie pot op tafel, maar sta telkens op en strek even de benen om je kopje koffie of thee te pakken.

Het internet staat vol met leuke tips en trucjes voor werken vanuit huis, bewegen achter je bureau en nog veel meer. De Volkskrant plaatste vorige week al een aantal leuke en goede tips voor thuiswerken. Voor wie meer wil weten over tal van leuke oefeningen om te doen vanuit huis of vanachter een bureau, hebben we nog een leuk artikel gevonden. Het leuke aan deze tips is dat je ze zowel thuis of vanaf je werkplek kan doen. Altijd handig dus. In deze bijzondere tijden wordt er van ons allemaal gevraagd om aan te passen en daarbij doen we dit natuurlijk allemaal vanuit onze beste ik. Maar de belangrijkste boodschap die wij bovenal mee willen geven aan iedereen is; doe vooral voorzichtig, pas goed op elkaar en blijf gezond. Stay safe & take care!