Newday Offices kantoorinrichting op maat met Leidmotiv

11 augustus 2021

Elke Newday Offices locatie is uniek. Wat in geen enkel pand ontbreekt is onze cultuur. Het Newday Offices-DNA stroomt door de aderen van iedere locatie. Mede dankzij onze partner in kantoorinrichting. Graag stellen we aan je voor: het team van Leidmotiv

Wie zijn de gezichten achter onze turn-key kantoren? Hoe zorgen zij voor een slimme kantoorinrichting op maat? Wat verwachten zij van het werken op kantoor na corona? 

Aan het woord Jaap Littooij en Maarten Behrens van Leidmotiv.  

Jaap en Maarten werken al geruime tijd in de interieurbranche wanneer zij in 2017 besluiten om de handen ineen te slaan en samen verder te gaan onder de naam Leidmotiv. Bedenkers en makers van interieurprojecten met inhoud. 

Hoe is de samenwerking met Newday Offices begonnen?

Jaap: “We hebben jaren geleden de kans gekregen om mee te denken over de inrichting van de locatie aan de Overschiestraat in Amsterdam-West. Een gaaf project met als resultaat een modern kantoorpand met echte horeca beleving.  

Maarten: “Ja. Het pand oogt bijzonder gastvrij en nodigt uit om naar binnen te lopen. In onze branche noemen we dit ook wel een ‘boutique office’. Het onderscheid Amsterdam-West van de andere Newday Offices-locaties.” 

We zeggen zelf altijd dat al onze locaties uniek zijn. Toch heeft elke locatie een herkenbaar Newday-element 

Jaap: “Klopt. Een concreet element is de mogelijkheid tot contact of interactie. Alle Newday Offices locaties zijn voorzien van faciliteiten en ingericht met ruimtes die huurders verbinden. Voorbeeld hiervan is het open buffet die de gelegenheid geeft om samen te eten, drinken of ontspannen. Echt om het contact onderling te bevorderen.” 

Maarten: “Het draait ook grotendeels om het gevoel dat je bij die gezamenlijke ruimtes krijgt. Toen wij net starten met het ontwerpen van de locatie werd er al gesproken over het ‘Newday-gevoel’. Een gevoel dat wij vandaag de dag beschrijven als het gevoel dat je krijgt wanneer er een relaxed en ongedwongen sfeer in de ruimte hangt. Elke gebruiker van Newday Offices kent dat gevoel, omdat het op iedere locatie heerst. Elke locatie is dus zeker uniek, maar waar je ook komt. De echte Newday Offices beleving blijft hetzelfde.” 

Hoe creëer je die beleving op en in de Newday Offices kantoren? 

Maarten: “Dat is vooral een kwestie van begrijpen hoe het Newday Offices DNA in elkaar zit en doorvertalen naar de ruimte.” 

Jaap: “Ja. Een kantoor is niet alleen praktisch. Je moet kijken naar welke keuzes mensen maken met hun hart en met hun hoofd, ook op de werkvloer. Pas als je beiden inpast in de fysieke omgeving van de organisatie krijg je een persoonlijke omgeving die voor jouw organisatie écht werkt.”

Hoe pakken jullie dat aan? 

Jaap: “Onze werkwijze begint bij het vangen van de bedrijfscultuur en hoe die zich uit. Bijvoorbeeld in tradities en gewoontes. Elk bedrijf is anders als het gaat om de manier waarop er wordt vergaderd of geluncht. Om een kantoor volledig op maat werkbaar te maken, moet je al deze onderdelen meenemen in elke fase van het ontwerpproces.” 

Maarten: “Ja, die subculturen zijn heel belangrijk. Neem bijvoorbeeld de vergadercultuur. Wanneer je dagelijks lang in overleg bent, wil je waarschijnlijk lekker kunnen zitten. Ben je vaker aan het brainstormen? Dan geef je misschien de voorkeur aan een wat meer creatieve invulling van ruimte. Zo is de vergadercultuur voor ieder bedrijf, afdeling of team anders. Dat wil je in de ontwerpfase meenemen.” 

Jaap: “Elk bedrijf is natuurlijk ook anders qua type mens. Zie alleen al het verschil tussen de verschillende werkende generaties. In ons team zit bijvoorbeeld een jongere medewerkster die volledig digitaal werkt, terwijl ik alles van papier doe. Het gevolg is dat ons kantoor vol staat met kasten, die zij niet gebruikt. Bij een jonge organisatie wil je daar echt wel rekening mee houden. Die kasten nemen behoorlijk wat ruimte in.” 

Maarten: “Wij werken bijvoorbeeld veel met archetypen (persoonlijkheidstypen) om inzicht te krijgen in het type mens dat bij onze klant werkt. Wat ze doen op een dag en hoe ze door het pand bewegen. Wanneer we helder hebben hoe de mensen werken, kunnen wij gaan nadenken over de ideale manier van werken en krijgen we zo steeds duidelijker het eindplaatje in zicht.” 

Op dit moment wordt veel nagedacht over de nieuwe manier van werken na corona. Wat is jullie visie op het kantoor van de toekomst? 

Maarten: “Tja, dat vind ik zelf wel grappig aan de covid-discussie. Er wordt gesproken over een ‘nieuwe manier van werken’ na corona, maar dat kun je niet zo zeggen. De ideale manier van werken is voor elk bedrijf anders en valt eigenlijk niet met elkaar te vergelijken. Er zijn ongetwijfeld bedrijven die de indeling van het kantoor willen veranderen, omdat ze minder werkplekken nodig hebben en die kantoorruimte liever voor andere doeleinden gebruiken. Dit geldt alleen niet voor alle kantoren. Het kantoor van de toekomst is niet 1 type kantoor. Dat moet je, ook na corona, echt per situatie bekijken.” 

Jullie zijn van begin tot eind betrokken. Is dat ook jullie kracht? 

Jaap: “Ja, zeker. Wij kunnen in de ontwerpfase al rekening houden met de uitvoering. Dat maakt de kans op ontwerpfouten aanzienlijk klein.” 

Maarten: “Maar goed ook. In onze branche werkt het in principe zo dat als jij goed werk levert, je ook niet meer terug hoeft te komen. Dan is het project afgerond. De uitzondering van Newday Offices met meerdere kantoorpanden en -ruimtes daargelaten natuurlijk. De projecten van Newday Offices blijven maar komen. Telkens nieuwe locaties, maar wel ‘familie van’. Dat maakt de samenwerking met Newday Offices voor ons zo leuk.” 

Ben je huurder van een Newday Offices kantoorruimte en wil je sparren over de (her)inrichting van jouw kantoorruimte? Bel ons gerust. We denken graag met je mee!