Solarfields: “De zon voor iedereen”

07 februari 2022

In ‘wandelganggesprekken’ gaan we op zoek naar de meest interessante en inspirerende ondernemersverhalen van onze Newday-huurders. Dit keer spreken met we met Wieger van der Spek, business developer bij Solarfields. Huurder van een Newday Offices-kantoor in Arnhem en Rotterdam.

Solarfields ontwikkelt, bouwt en beheert zonneparken van formaat. Of het nu gaat om de realisatie van een zonnedijk of een zonnecarport maakt niet uit, zolang de oplossing bijdraagt aan de missie van Solarfields om de wereld te verbeteren met duurzame energie.

Solarfields wordt in 2014 opgericht met één duidelijk doel: bijdragen aan het behalen van de klimaatdoelstellingen door het leveren van duurzame energie. Vanuit Groningen starten de 3 oprichters met het ontwikkelen van zonneparken. Al snel blijkt de behoefte aan duurzame energie groot. Binnen enkele jaren breiden ze daarom uit naar onder andere Arnhem en Rotterdam.

Wieger, als business developer ben jij verantwoordelijk voor de zonneparken in Oost- Nederland. Hoe ziet de ontwikkeling van een zonnepark eruit?

Dat is een goede vraag. Bij het ontwikkelen van een zonnepark op grond, water of daken is het bepalen van de geschiktheid van de locatie de eerste stap. Vanuit daar bekijken we de mogelijkheden voor de inrichting van het zonnepark en het betrekken van relevante stakeholders. Dan stellen we ons de vragen: wat hebben wij nodig om dit project te realiseren en zien we een goede kans dat we het project kunnen laten slagen? Is het antwoord ‘ja, dit kan’ dan gaan we aan de slag met het betrekken van de omgeving, de vergunningsvoorbereiding en –aanvraag starten, SDE++ subsidie aanvragen, netcapaciteit of alternatief organiseren en de financiering regelen. Daarna kan er begonnen worden met de bouw van het zonnepark en beheren wij het 25 tot 30 jaar.

Kun je een voorbeeld geven van een zonnepark die jullie hebben gerealiseerd?

Zeker. Solar carport bij Lowlands in Biddinghuizen is een van de mooie projecten dat wij hebben gerealiseerd. Het is het grootste solar carport ter wereld. Het gaat om een oppervlakte van 35 hectare die wij hebben voorzien van (in totaal) 90.000 zonnepanelen. Waarmee jaarlijks zo’n 35.000.000 kWh elektriciteit wordt geproduceerd. Dit aantal staat gelijk aan de stroom die 10.000 huishoudens per jaar verbruiken of aan 100 festivalweekenden.

Gaaf. Jullie zijn absolute voorlopers op het gebied van duurzame energie. In hoeverre is de keuze voor het huren van een kantoorpand bij Newday Offices gerelateerd aan jullie missie?

We hebben een aantal voorwaarden gesteld aan onze zoektocht voor kantoorpanden in Rotterdam en Arnhem. De eerste is bereikbaarheid. We stimuleren ons personeel om te reizen met OV om uitstoot te verminderen. Een kantoorpand dichtbij een station is voor ons

daarom een must. Ten tweede vinden we het belangrijk om gevestigd te zijn in een modern kantoorpand dat raakvlakken heeft met energie. Bij Newday Offices vonden we dit beiden. We hebben daarmee dus zeker een bewuste keuze gemaakt voor een kantoorpand dat aansluit bij onze missie en visie.